سومین نشست؛ کودکان دیجیتال


ارسال شده در تاریخ :
سومین نشست؛ کودکان دیجیتال

به گزارش روابط عمومی دفتر تبلیغات اسلامی تهران ، سومین نشست از سلسله نشست های زیست مجازی با موضوع کودکان دیجیتال با حضور استاد دکتر فاطمه خاندانی (متخصص روانشناسی و استاددانشگاه ) به صورت حضوری در دفتر تهران برگزار گردید.


 سومین نشست زیست مجازی در بهمن ماه 1403 در دفتر تبلیغات اسلامی نمایندگی تهران با ارائه سرکار خانم دکتر فاطمه خاندانی برگزار شد که گزارش آن به شرح ذیل تقدیم می گردد:

ایشان ضمن تشریح ابعاد و اهداف فضای مجازی در حوزه کودک به تشریح حوزه های زیستی آن پرداخت و در ابتدا با پخش یک کلیپ آموزشی تلاش نمود تا ذهن حاضرین را نسبت به اهمیت فضای مجازی و آسیب ها و همچنین فرصت های آن آماده سازد، ایشان در تشریح این موضوع افزود زندگی کودکی درگذشته از صمیمیت بالایی برخوردار بوده و همگرایی و همکاری با روحیه لطیف کودکی بسیار اخت داشته است ، اما امروز کودکی همراه هست با فضای دیجیتال که اندکی با گذشته تفاوت دارد. در دوران ما یعنی چند دهه گذشته کتاب های چند صد صفحه ای را میخواندیم، اما الان شما نمی توانید انتظار داشته باشید کودک ما کتاب چند صد صفحه ای بخواند او دوست دارد کتاب را همراه بازی انجام دهد ،یعنی در کتاب بازی باشد در صورتی که کودک نباید در این سن اصلا با صفحات دیجیتالی و حتی تلویزیون آشنا شود، فکر میکنیم برای آنکه کودک را سرگرم کنیم و مشغول بشود و به ما کاری نداشته باشد تا ما به کارخودمان برسیم ، نه این کاملا اشتباه هست ، ما باید در خانه قانون داشته باشیم یعنی رفتارمان را در قالب مقررات به فرزند بیاموزیم تا او هم بداند چه ساعتی،چه کاری یا چه رفتاری باید از خود نشان بدهد، البته الان در جامعه ما حدود 85 درصد کودکان به فضای مجازی دسترسی دارند، تفاوتی که الان کودک دیجیتال با نسل ما دارد در سبک یادگیری است، همانطور که قبلا عرض شد، کودک دوست دارد مطالب جدید را با محتوای آموزشی و سرگرمی بیاموزد که این هم نوعی آموزش برای کودک است.

ایشان در بخش دیگری از مباحث خودشان اشاره داشتند که: کودک و نوجوان امروز به دنبال نوآوری هم هست ، یعنی هم اینکه درسش را سریع میخواند و هم اینکه می رود سمت علایق خود،یکی ممکن است به بازی های نرم افزاری علاقه داشته باشد از همین الان می رود سراغ شغل خودش، یا کودکی به کار دیگری علاقه دارد می رود به دنبال همان.

اما استفاده از فضای دیجیتال نیازمند برنامه ریزی است، یعنی هرچقدر کودک بیشتر و بدون برنامه علاقمند به این فضا باشند، رفته رفته به اعتیاد فضای مجازی آلوده می شود و اصطلاحاً میگن کودک معتاد فضای مجازی است،حالا اگر اینترنت گوشی آنها قطع شود سریعا پرخاشگری می کنند، عصبی می شود و گاها شاهد افت سطح تحصیلی آنها هم خواهیم بود.

خانم دکتر خاندانی افزود: یک سری راهکارها برای این موضوع وجود دارد، که یکی از آنها تعیین زمان مشخص برای استفاده از اینترنت است ، مثلا می توانیم برای استفاده از اینترنت و یا بازی با گوشی یه زمان مشخصی را در روز، مثلا روزی یک ساعت زمان اختصاص بدهیم.

مساله بعدی مقابله با کودک آزاری است، همه فکر میکنند کودک آزادی هم جنسی است خیر هم جنسی، هم جسمی،هم روحی و روانی است، که اخیرا یک کودک آزاری جدید هم اضافه شده و آن کودک آزاری مجازی است، کودک آزاری مجازی دقیقا بازی با احساسات و عواطف روحی کودک است که آهسته ،آهسته او را پرخاشگر، کم تحمل ، استرسی ، ترسو و ... بار می آورد ،یا حتی با انتشار تصاویر کودکان موجب اذیت و آزار آنها درفضای مجازی و حقیقی را فراهم می کنند.

ایشان در بخش دیگری از مطالب خود افزود:

فشار روحی و روانی ناشی از هیجان استفاده بی رویه از فضای مجازی، بازی های آنلاین و رایانه ای می تواند آثار بسیار و بسیار منفی بر کودکان داشته باشد، بنابراین وظیفه خانواده هست تا در وهله اول بگونه ای نظام خانواده را هدایت و راهبری نماید که نیاز کودکان در همه ابعاد مورد دقت و بررسی قرار گیرد تا بتوانیم پاسخگوی خواسته ها و انتظارات کودکان داشته باشیم، ما اگر بخواهیم کودکی داشته باشیم که دارای عزت نفس، روحیه تعامل پذیری بالا، باهوش و تیزهوش،اهل فکر و... نیازمند آن است که پدر و مادر ها شرایط مناسب را برای رشد و تعالی کودک فراهم کنند، معایب و مزایای استفاده از فضای مجازی را به زبان کودک به آن بیاموزند و این یادگیری جز از طریق آموزش و تکرار آن صورت نخواهد گرفت.






محورهای جشنواره

  • سبک زندگی، مبانی و مفاهیم

  • سبک زندگی و هویت ایرانی اسلامی

  • سبک زندگی، خانواده و جنسیت

  • سبک زندگی و زندگی شهری

  • سبک زندگی، رسانه و فضای مجازی

  • سبک زندگی، زیست مجازی (محور ویژه)

  • سبک زندگی، تولید و مصرف فرهنگی

  • سبک زندگی، آموزش و سلامت

  • سبک زندگی، اسوه­ ها و الگوها

پوستر جشنواره

© کلیه حقوق این وب سایت محفوظ می باشد .